Thursday, November 25, 2010

kisah pokok dedalu


hello everyone...ok, title kali ni nk share pasal pokok dedalu..ape yg special sgt pasal pokok dedalu ni smpai saye berminat sgt nk jadikan isu di blog saye...ni bukan nk cari isu, hanye sekadar pandangan dan ape yg saye rase kaitan nye pokok dedalu ni dgn kehidupan sekeliling saye sekarang...

ok, kawan2 semua...mcm yg kite tahu, pokok dedalu ni menumpang atas pokok lain n dpt hidup subur la kan...tp kan, lame2 pokok yg die tumpang tu mati sbb sume nutrien yg die ad da diambil oleh si dedalu berkenaan...kesian pokok tu, bak kate pepatah, abis madu sepah dibuang....dlm citer Harry Potter pon ad pasal penumpang ni, iaitu Voldemort n binatang pon ade yg tumpang kat shark tu...hehehe :)

ok, stop mengarut...kite teruskanlah isu ni...dr kisah dedalu ni, saye pon terfikir kaitannya yg cuba Petunjuk kita bagi kat kita...sedar x kite, manusia sekarang ni ad je sikap yg ad pd pokok dedalu tu...bukan semua la, tp sebilangan jela...maksudnye, org dah tlg die, tp bukan lah jasa itu dibalas dgn baik, tetapi dibalas dgn keburukan...

org2 cmni, biasenye prangai mreka memg boleh diramal...ske bermuka-muka, ckp belakang & depan xsame a.k.a manis d mulut pahit di hati...taw x, kesan ap yg diorg wat ni, msti lah akan ad perselisihan faham sesama manusia lain nnti...ok, snang kan cerita, mase pokok dedalu ni nak mntak tumpang, die msti bg ayat bunga2, manis je kat pokok yg die nk tumpang tu walaupun sbnrnye die nk susahkan pokok tu nnti...tp maybe die blh ckp kat pokok2 lain(org lain) yg sbnrnye die xd la ske sgt dgn pokok tu...spanjang die mnumpang tu, xkn die xpenah brukkan pokok tu kat pokok lain...tp dpan pokok tu, puji la...dan mungkin juge sepanjang die menumpang itu, die akan ckp kat sume pokok2 lain, seolah2 die paling power...maklum la, idop atas pokok besar, confirm2 la die xjejak tanah...duk atas je (bajet singgahsane)..hehehe..(fantasi lagi)

dedalu: en pokok, awak sgt baik hati bg saye sekeluarga tumpang d sni...saye akan ingat jase awk smpai bile2...trima kasih ye :D
pokok: same2, kte kan same2 pokok, kne la saling membantu

ok, tu dialog reka sdri..hehehe...cube korang aplikasikan dlm kehidupan korang situasi ni...penah rase @ dgar x dr pengalaman kawan2 korang??sekurang2nye dlm idop akan dgar 1 kali, sbb ni lumrah sifat manusia...biasenye diorg bersikap begini mestilah utk kepentingan diri sendiri, xd pk hal org lain dah...isk...isk..isk...

ok, ad gak hadis nabi berkaitan kisah ini yang bermaksud :


Kamu akan dapati di antara manusia yang paling jahat ialah orang yang mempunyai dua wajah. Dia datang kepada satu golongan dengan satu wajah dan pergi kepada golongan lain dengan wajah lain.


ok, la korang...saye xnk celoteh byk2, saye pon dlu menumpang dalam rahim mama saye, skang menumpang d umah mama n ayah saye & paling ptg penumpang di muka bumi ini...thanx to Allah, saye bersyukur sgt diberi kesempatan utk menumpang lagi n smpai bile2 pon ok..hep2..hehehe...tp saye slalu harap, saye bukanlah penumpang yang perosak...pening2 ayat ni...hehehe...poast ini hanyalah sekadar renungan bersama n lebih utk diri sdri supaya xkan lupe...bukan nak kate saye sentiase betul, tp hanya untuk peringatan...xd kaitan dgn sape2...semoga citer yg telah saye gubah ni dpt korang fahami sbb as u know, i'm not a good writer...mase S.P.M dulu pon xdpt A sbb esei...kantoi d sni ye..hehehe



nmpak x, pokok kecik tumpang pokok besar utk idop..baiknye pokok besar tu..hehehe :D
ok, gtg...xoxo~~

6 comments:

  1. wah...sungguh bermakne post anda kali ni. so anda ni pokok besar ke dedalu?

    ReplyDelete
  2. dedalu, sbb tgh tumpang tp xnk jd mcm dedalu...pokok besar, going to be...sbb kalau pregnant...hehehe

    ReplyDelete
  3. jadilah saprofit seperti fungi...memberi faedah kepada pokok tumpangan...jgn jd parasit yg menyedut je smua nutrien pokok... :)

    ReplyDelete
  4. bagoooss.....
    tp saye nk jd org, la...how??
    weeeeeee~~

    ReplyDelete
  5. ok..jd org yg membajai, jgn jadi orang yg menebang...

    ReplyDelete